Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2022

Det samlede forbrugerprisindeks for 1. juli 2022 steg godt 2,2 pct. i forhold til samme dato sidste år. Det var særligt stigninger indenfor varegruppen Fødevarer, herunder kød- og mejerivarer, der trak prisudviklingen opad.

 

Det er vigtigt at holde sig for øje at forbrugerprisindekset er vægtet efter en gennemsnitlig forbrugers samlede forbrug. Se tabel 1 for vægtningen. Dermed vil alle prisændringer på de enkelte varegrupper ikke have lige stor betydning for det samlede prisindeks, endvidere betyder det også at den enkelte forbruger kan opleve prisændringerne forskelligt alt efter hvordan forbrugerens eget forbrugsmønster er.

 

I modsætning til Danmark og Europa så Grønland et fald i varegruppen  Brændsel, el, gas og varme hvor Grønland oplevede et fald på knapt 2,7 pct i perioden 1. juli 2021 til 1. juli 2022. Til sammenligning oplevede henholdsvis Danmark og EU-27 en stigning på 44,8 pct. og 43,1 pct. indenfor denne varegruppe i samme periode (Kilde – Eurostat). Dette har dermed været medvirkende til at holde Grønlands prisstigninger lavere i forhold til Danmark og Europa i samme periode. Fødevarer steg i samme periode godt 5,1 pct. Og fulgte således i højere grad de danske og europæiske stigninger i fødevarerpriserne.

 

Det er ligeledes vigtigt at gøre opmærksom på at indekset er et statisk billede af hvordan priserne er henholdsvis 1. Januar og 1. Juli, og derigennem hvordan priserne har ændret sig i den mellemliggende periode. Denne publikation tager udgangspunkt i priserne pr. 1. juli 2022 og har således ikke de prisændringer der er kommet i perioden mellem 1. juli og udgivelsen af denne publikation.

 

De procentvise stigninger pr. løbende 12 måneder er angivet i figur 1.

 

Figur 1. Forbrugerpriser, procentvise stigninger pr. løbende 12 måneder, juli 2018 - juli 2022

Kilde: https://bank.stat.gl/PRDPRISV

 

Halvårlig udvikling i forbrugerpriserne

Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2021 til januar 2022 steget med godt 1,8 pct. De halvårlige ændringer i procent i forbrugerpriserne fra juli 2018 – juli 2022 er angivet i figur 2.

 

Figur 2. Forbrugerpriser, halvårlige ændringer i pct., juli 2018 - juli 2022

Kilde: https://bank.stat.gl/PRDPRISV

 

De enkelte varegruppers bidrag

Udviklingen i forbrugerpriserne for samtlige varer og tjenester sker efter de underliggende varegruppers udvikling.

 

Varegruppen Bolig bidrog med den største negative ændring til forbrugerprisindekset i perioden juli 2021-juli 2022. Den største positive ændring til forbrugerprisindekset kom fra varegruppen Fødevarer.

 

Figur 3. Vækstbidrag til forbrugerprisindekset i perioden juli 2021 til juli 2022, pct. point.

Kilde: https://bank.stat.gl/PRDPRISV

Anm: Vækstbidraget viser hvor meget undergrupperne bidrager til ændringen i forbrugerprisindekset. Dette afhænger af både prisændring og vægtning.